Grafica ta este pregătită pentru print?

Ai lucrat câteva zile pentru designul noilor cataloage? Ai creat noile flyere? Sau poate ai nevoie de noi cărți de vizită? Înainte să le trimiți către print, am vrea să îți oferim o listă cu sfaturi pentru verificarea lucrării tale, astfel încât rezultatul obținut să fie perfect:

  1. Lucrări fără greșeli de ortografie sau redactare: Este foarte important să verici lucrarea ta înainte să o trimiți către print, ca să te asiguri că nu vor apărea greșeli de ortografie sau de redactare. Dacă ți se pare că ai lucrat atât de mult la ea, încât nu mai poți observa nicio greșeala, atunci roagă colegi, prieteni sau rude să verifice dacă totul e în regulă. Unei persoane care vede pentru prima oară lucrarea, îi sare imediat în ochi orice greșeală și te scutește de timpul pe care îl pierzi ca să o corectezi chiar tu. Îți sugerăm să mai verifici încă odată corectitudinea: numerelor de telefon, al adreselor, al site-ului sau al e-mailul. O singură greșeală poate împiedica un contact din partea potențialilor clienți.
  1. Trimite-ne împreună cu lucrarea ta fonturile folosite pentru design: Ca să ai o lucrare interesantă, trebuie să fii un maestru sau o maestră a fonturilor. Probabil că și ție îți place la fel de mult ca și nouă să cauți ore în șir în librăriile de fonturi ca să îl găsești pe cel potrivit. Doar că te rugăm ca după ce e gata lucrarea, să convertești fonturile la curbe (dacă programul îți permite), iar dacă nu, să trimiți împreună cu design-ul tău fonturile pe care le-ai folosit.
  2. Verifică dimensiunea documentului: Uneori, fiindcă suntem presați de timp, putem începe o lucrare greșit, fiidcă nu suntem suficient de atenți la dimensiunea ei. Dacă lucrarea pe care am creat-o are o dimensiune mai mare decât cea pe care ne-o dorim și respectă proporțiile cu exactitate, atunci îți sărim noi în ajutor și o vom micșora ca să respecte dimensiunile cerute de tine pentru print. Dar dacă dimensiunea aleasă a documentului este mai mică decât cea a printului, atunci vom obține imagini cărora le lipsește claritatea. Dacă nu acorzi suficientă atenție acestui lucru, o lucrarea care arată fabulos pe ecranul calculatorului, poate deveni un dezastru atunci când e imprimată într-un format mare.
  3. Verifică proporțiile imaginilor, dimensiunea și mai ales rezoluția acestora: Chiar dacă ai obținut dimensiunea corectă a imaginii tale și ai încadrat-o perfect în design, verifică rezoluția acesteia. Pentru o imprimare perfectă, fiecare imagine trebuie să aibă o rezoluție de 300DPI.
  4. Convertește grafica ta la format CMYK: Așa cum probabil ai învățat deja la școală, fiecare culoare din curcubeu este creată folosind un mixul de culori albastru, magenta, galben și negru. După acest principiu funcționează și imprimantele noastre.

În ciuda faptului că pe ecranele digitale nu se observă nicio diferență între modul CMYK și cel RGB, la imprimare această diferență este foarte mare. Poți obține total alte culori decât cele pe care ți le-ai dorit. Așa că ai grijă ca tot timpul să ne trimiți fișiere realizate în formaul CMYK.

  1. Folosește margini de rezervă pentru tăiere: Tăierea materialelor se realizează cu ajutorul unei ghilotine, care nu este întotdeauna atât de precisă precum ne dorim. De aceea, ca să nu întâmpinăm probleme în procesul de printare și finisare al produsele, este bine să lăsăm o margine de siguranță, pe care să nu plasăm nici un element important (text, poza). Se recomandă ca această margine să aibă între 3-5 mm, de jur împrejur, care să fie o rezervă atât în cadrul procesului de printare, cât și al celui de tăiere.
  2. Fișiere acceptate: Imprimantele pot accepta documente in diverse formate (.ai, .psd, .tiff, .pdf, .docs), create in diferite programe precum Illustrator, InDesign, Photoshop, Corel Draw sau Microsoft Word. De ceea, iți sugerăm să iei legătura cu noi, ca să îți oferim un sfat despre formatul în care să ne trimiți fișierul. În funcție de lucrarea ta, putem folosi diferite mașini, iar cel mai bine e să folosim tipul de fișiere suportante de fiecare echipament în parte. Dar dacă ai lucrări simple care se imprimă pe hârtie normală sau cartonată A4, îți recomandăm să ne trimiți lucrările salvate în fișiere tip .pdf sau Corel Draw X5.
  3. Trimite documentul spre imprimare cât mai repede, nu lăsa acest lucru pe ultima sută de metri: Deși în mod normal rata noastră de finalizare a comenzilor este rapidă, există perioade de timp în care suntem destul de aglomerați și nu mai putem finaliza toate lucrările la termen. Din acest motiv îți recomandăm să nu lași comanda de imprimare spre sfârșitul proiectului, ci să o trimiți la print cât mai rapid posibil.
  4. Verifică nuanța de negru pe care ai ales-o pentru lucrarea ta: Atunci când printezi culoarea negru, sunt două tipuri de nuanțe pe care le poți utiliza:
    • Negru – 100 K: poate fi folosit pentru fundal sau pentru coduri de bară;
    • Negru intens – 40 C 40 M 40 Y 100 K: poate fi utlizat pentru regiunile mai restrânse, în care ai nevoie de negru intens.În imaginea de mai jos poți observa diferența dintre Negru intens (stânga) și Negru 100 K (dreapta).

10. Pregătește fișierele și asigură-te că au ajuns la noi. Dacă un fișier are o dimensiune de până la 25 MB, atunci îl poți trimite fără mari emoții pe e-mail. Însă dacă ai mai multe fișiere, sau dacă fișierul tău depășește 25 MB, te rugăm să creezi o arhivă cu fișierele tale de tip .zip sau .rar și să o trimiți pe e-mailul nostru sau prin intermediul site-ului nostru.

Chiar dacă nu am menționat în lista de mai sus, un proces destul de complex poate fi selectarea tipului de suport media pe care vrei să îl utilizezi pentru lucrarea ta. Te rugăm să ne comunici întodeauna greutatea acestuia (150 gr, 250 gr, 300 gr), textura pe care o dorești sau chiar tipul de material care ți se potrivește: țesătură, piele, sticlă, PVC sau hârtie. Pentru acest pas important te invităm la sediul tipografiei Antel, pentru a explora materialele pe care ți le putem pune la dispoziție, sau dacă ești deja obișnuit/ă să lucrezi cu noi, nu uita să specifici în fiecare comandă acest lucru.

Distribuie:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vrei o ofertă de preț? Completează formularul de mai jos: